Om du jämför en illustration av en svetsmaskin från artonhundratalet med nutida sprängskisser är det svårt att tro att principen är densamma. Men det är den. Att sammanfoga metall är att svetsa. Förr handlade det mest om att på något sätt få hammarhandtaget att sitta ihop med huvudet. Även om dåtidens släggor och verktyg användes för andra syften än de gör i modern tid ville man såklart ha en säker konstruktion redan då.
Hållbara maskiner har inte blivit mindre viktiga med tiden. Dessutom använder man svetsteknik inom så många olika fält. Och det finns svetsmaskiner för alla användningsområden.
Det finns uttalade kvalitetskrav på svetsning. Det finns även särskilda krav på viss svetsning som gäller till exempel containrar och naturgasledningar. Vare sig det handlar om svetsmaskiner för specifika ändamål eller svetsning privat vill du vara säker på att din produkt uppfyller vissa krav.
När du lägger en beställning på en svetsmaskin hos oss är det också viktigt att se till att man beställer alla tillbehör man skulle kunna behöva. Esab och Fronius är varumärken du kan lita på i detta syfte. Det kan alltså vara idé att se över slangpaket från dessa märken när du ändå beställer. De garanterar kvalitet och lång hållbarhet.
Esab är ett företag med rötter från tidigt 1900-tal. Grundaren Oscar Kjellberg hade under flera år jobbat som maskinchef på ett fartyg. Efter att ha varit missnöjd med att lagningen på ett fönster konstant behövde göras om utvecklade Kjellberg belagda elektroder. Detta genom att ta elektroder och doppa dem i en mix av järnpulver och andra kemiska ämnen. 1904 tog han patent på sin produkt och grundade Elektriska Svetsnings Aktiebolaget. Fronius har anor från när TIG-svetsningen såg ljuset för första gången på 1940-talet. På den tiden krävde situationen i Europa nya och kraftigare tekniker för en mängd olika industrier. Som tur är föddes en hel del smarta lösningar trots en mörk period. Lösningar som man byggt vidare på.
TIG, MIG och MAG är beteckningar på just olika svetstekniker som alla slog igenom på fyrtiotalet. De har blivit som egna sammansvetsade akronymer. För att göra det hela enklare att minnas kan du komma ihåg att sista bokstaven står för gas. G som i gas alltså.