Vid MIG/MAG-svetsning transporteras tråd-/rörelektroder ut genom svetspistolen och smälts samman med grundmaterialet av en ljusbåge. På så sätt skapas en svetsfog som sedan kan hålla ihop alltifrån skepp till bilar. Här hittar du högkvalitativa matarverk från ESAB och Fronius för huvudsakligen MIG-svetsning. Matarverken erbjuder egenskaper såsom krypstart, snabbkopplingar och exakt mätning av bågsystem. Helt enkelt kompletta produkter för bästa svetningsresultat. Du hittar avsedda strömkällor till samtliga matarverk i deras beskrivningar.
MIG/MAG-svetsning (Metal Inert Gas)/(Metal Active Gas) är två av de vanligaste svetsmetoderna och har många fördelar. MIG/MAG förekommer främst inom bil-, varvs- och byggnadsindustrin, men kan med fördel även användas av dig som vill prova på svetsning hemma. Svetsmetoden kan användas med de vanligaste metallerna, legerade som olegerade, och med varierande tjocklek. Därtill kan MIG/MAG-metoden användas i alla olika svetslägen.
Om du är nybörjare på svetsning finns det en del saker som kan vara bra att känna till. Resultatet av en MIG/MAG-svetsning styrs av ett antal faktorer. Till att börja med bör du se till att följande parametrar har rätt värde på din strömkälla: spänning, trådmatningshastighet samt induktans. Värdena ska baseras på det material du använder, dess tjocklek, svetsläge och val av skyddsgas med mera.
Därefter är det av största vikt att du använder ett korrekt tillsatsmaterial vid svetsningen. Det är även viktigt att du använder dig av rätt skyddsgas baserat på det material du ska svetsa ihop. Mest förekommande är olika typer av argonblandningar. Hur du håller din svetspistol och hur snabbt du för ihop fogen är av största vikt för slutresultatet. Ett ögonblick av distraktion kan äventyra svetsfogen och ge ett sämre resultat. Det kan verka som mycket att tänka på, men mycket lär du dig genom att testa i praktiken.